infromation

rlossningen

Att tänka eller fundera på hur din förlossning kommer att gå till är det inte så mycket mening med. Man kan nog aldrig förbereda sig till 100 % inför en förlossning. Det kan gå fort, det kan ta många timmar, det kan kännas underbart och det kan kännas riktigt jobbig.

Du kan läsa lite nyttig information nedan men bästa tipset är att ta det som det kommer och lita på kunnig personal som kommer att ta väl hand om dig när det väl startar.

Förlossningen kan starta på olika sätt. Det vanligaste är genom värkar, att vattnet eller att slemproppen går. Det är dags att åka in till förlossningsmottagningen när det är cirka tre minuter mellan värkarna om du föder barn för första gången. Ring alltid om du undrar över något så kan barnmorskan hjälpa dig. Är detta ditt andra eller tredje barn kan det vara bra att ta sig till förlossningsmottagningen redan när det är ca 5 min mellan värkarna för barnet kan komma mycket snabbare än du förväntar dig.

Du har säkert fått datum för när ditt barn beräknas komma, plus minus två veckor. Men hur vet man egentligen när det är dags?

Ta reda på var du vill föda i god tid innan det är dags. Se till att ha telefonnumret till förlossningen på ett ställe där du lätt kan nå det, till exempel på kylskåpet eller i plånboken.
Förstföderskor går ofta över tiden. Förlossningen kan starta med värkar, att fostervattnet går eller att slemproppen stöts ut.

Värkar

Värkar eller sammandragningar känner du under hela graviditeten till och från. I början av graviditeten kan de kännas ganska mycket då livmodern växer för att bereda plats för barnet. Mot slutet tränar sig livmoderns muskler för förlossning och det kallade vi för förvärkar.

De värkar du får när förlossningen sätter igång känns däremot lite annorlunda. De blir mer regelbundna och känns som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna. De kan börja med flera timmars mellanrum men blir sedan tätare och tätare.

Förvärkar kan vara tröttsamma om de pågår i flera dagar och det kan vara svårt att sova om natten. Vid förvärkar kan du därför ta värktabletter. Det är viktigt att du bara tar tabletter som innehåller paracetamol, inte acetylsalicyra.

Förlossningen kan också starta med att vattnet går, det vill säga hinnorna brister och en del av fostervattnet rinner eller sipprar ut genom slidan. Det kan komma mycket eller litet vatten och du blir blöt i trosorna. Det vanligaste är att fostervattnet går av sig självt under förlossningen. Barnmorskan kan också ta hål på hinnorna. Då rinner en del av fostervattnet ut och värkarna blir kraftigare.

Det finns cirka en till två liter vatten men ofta rinner bara en del ut. Det bildas också nytt fostervatten hela tiden och fortsätter sippra tills barnet är fött. Om vattnet går bör du ringa förlossningen direkt för att rådgöra om du behöver komma in.

Slempropp

Slemproppen sitter som ett skydd för ditt barn. Den kommer ut som en slemliknande, lite kraftigare stabbig flytning, den kan också vara lite blodig, då är den oftast lite rosastrimmig. Det betyder att livmoderhalsen börjat vidgas. Slemproppen kommer oftast ut efter värkarna börjat och det är inte alltid du märker den.

Slemproppen kan också stötas ut flera dagar innan förlossningen startar. Om slemproppen går kan du avvakta värkarna, det kan dröja några dagar innan förlossningen sätter igång. Ibland upp till en vecka. Om du är osäker kan du ringa din barnmorska.

Får du en blödning ska du alltid ta kontakt med förlossningsavdelningen. Får du en kraftig blödning ska du genast åka till sjukhus. Helst liggande, så ring 112 och begär ambulans!

När ska jag ringa till förlossningen?

Du kan kontakta förlossningen när det är cirka tre minuter mellan värkarna eller om du är osäker och vill fråga om råd. Om du är ditt andra barn kan du ringa när det är fem till sex minuter mellan värkarna. 

Du bör dessutom alltid kontakta förlossningsavdelningen om du blöder.

Då talar vårdpersonalen om för dig vad du ska göra. På förlossningen får du tala med en barnmorska som avgör när du ska komma in.

Vad ska jag ta med mig till sjukhuset?

  • Mödravårdsjournalen och andra papper från mödravården.
  • ID-kort.
  • Sjukhusbricka kan vara bra att ha men är inget krav.
  • Necessär, inneskor, underkläder, en bok, musik, avslappningsband eller cd och musikspelare
  • Lite pengar, gärna mynt om förlossningen endast har automat.
  • Dricka, frukt och snacks du tycker om. Du får egentligen all mat och näring du behöver av sjukhuset, men du kanske vill ha något speciellt som sjukhuset inte har. Det kan också vara bra att ha efter förlossningen.
  • Dricka, frukt och snacks till partnern/medföljaren som kanske inte hinner springa till kafeterian under förlossningen.
  • Cerat till läpparna som kan bli torra.
  • Lite babykläder, men du får låna kläder till barnet under tiden ni är på sjukhuset.
  • Telefonkort eller mobil, men på många sjukhus får man inte använda mobil.
  • Kamera, film, batterier.

Behöver du mer saker kan någon ta med det till dig senare. Detta är saker som du kan ha nytta av under själva förlossningen och strax efter. Bilbarnstol till hemfärden.

Inskrivning

Inskrivningen skiljer sig lite mellan förlossningsmottagningar.

När du först kommer till mottagningen får du antingen anmäla i receptionen eller så visar någon dig direkt in på ett förlossningsrum. Du blir inskriven och kontrollerad. På rummet finns en säng för mamman och ibland även för partnern, sköna stolar, radio och ibland saccosäckar. Mamman kan duscha och bada, ibland finns det jaccuzzi eller massagedusch. Ibland föder man barnet i det här rummet, ibland måste man föda i ett specialrum, till exempel om man måste göra kejsarsnitt. I förlossningsrummet finns också apparater för fosterövervakning, registrering av värkarbetet samt vägguttag och slangar för syrgas och lustgas.


Du får berätta hur du vill att förlossningen ska gå till, vilken ställning du vill ha och om du vill ha bedövning om du kan. Det kan också vara bra att gå igenom allt detta med din partner innan så han eller hon kan berätta vad du önskar. Personalen läser din journal och om du skrivit ett brev och utgår ifrån det.

Undersökning av barnmorskan

Barnmorskan känner efter hur barnet ligger, tar blodtryck och urinprov. För det mesta görs en CTG-test för att avläsa livmoderns sammandragningar och barnets hjärtljud. Man undersöker också hur öppen du är. Sedan lämnas de blivande föräldrarna i fred. Men barnmorskan tittar förbi med jämna mellanrum och kontrollerar att allt är bra och ser om du eventuellt vill ha någon smärtlindring.

Vi håller tummarna för att din förlossning ska bli så bra så möjligt. Tänk alltid på att det är en positiv smärta som du genomlider just nu. Så fort du håller om ditt barn kommer du att glömma hur ont det gjorde.

Sedan har man bara en framtid att se framemot tillsammans med sitt barn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0